Sunday, 6 November 2016

TAIKATALVI

Lumi peitti, no ei nyt Muumilaaksoa, mutta lapsuuteni maisemat Tampereella, Nokialla ja Huittisissa. Tämän viikon olen ollut Suomessa lomailemassa ja samalla hoitamassa gradujuttuja ja järjestelemässä tulevaa muuttoa. Hammaslääkärissäkin tuli vihdoin käytyä ja flunssa/vilustuminenkin tietysti tuli.

Olin mummulassa Huittisissa kun pakkanen alkoi kiristyä ja yön aikana taivaalta laskeutui hentoinen lumipeite. Lumen tulo ja pikku pakkanen toivat ainakin minulle energiaa marraskuun pimeyteen. Keitettiin mummun ja papan kanssa ekat glögit ja joulun odotus alkoi. En malta odottaa että pääsen joulukuun alussa muuttamaan uuteen pikku kotiini Tukholman Nackaan. Ripustan jouluvalot kuistille ja lämmittelen pimeinä talvi-iltoina takkatulen edessä glögimukin ja piparirasian kanssa.

Mummulassa en voinut olla kadehtimatta mummun ja papan lämpöisiä toppahousuja kun lähdimme ulos. Talvi on ihana vuodenaika, mutta paleleminen on kamalaa! Tein päätöksen etten aio palella enää yhtään talvea. Kun matkani jatkui Nokialle, lähdin heti toppahousuostoksille Nokian Citymarkettiin.

Lastenvaateosaston läpi kulkiessani vastaan tuli iloinen yllätys kun näin vuosi sitten suunnittelemani talvisen Muumikuosin vauvojen bodyissa ja potkuhousuissa "poikien" ja "tyttöjen" väreissä. Seuraavana päivänä lähdin ruokaostoksille ja samalla esittelemään uusia toppahousujani Kolmenkulman ABC:lle ja lisää yllätyksiä oli luvassa. Martinex oli käyttänyt talvista muumi -kuosiani myös kaikenmallisissa peltipurkeissa ja lasten astioissa.

Talvimaa -kuosi vauvojen bodyissa, Nokian Citymarket
Onnellinen uusien vähän liian lyhyiden toppahousujen omistaja Kolmenkulman ABC:llä.
ABC:llä ihaillessani suunnittelemaani kuosia huomasin että siihen oltiin tehty muutamia muutoksia. Värit olivat erilaiset kuin alkuperäisessä suunnitelmassa ja kuusessa oleva pöllö oltiin korvattu Pikku-Myyllä. Freelance-suunnittelijana myin kaikki oikeudet kuosiin, joten uudella omistajalla on kaikki oikeudet muokata kuosia. Mutta freelance-kuosisuunnittelijan sopimus- ja oikeusasiat ovatkin sitten ihan oma lukunsa.

Tein maisteriopintoihini liittyvän työharjoitteluni Martinex Oy:llä kesällä 2015 ja harjoittelun jälkeen tein heille vielä muutaman Muumi -kuosin freelance-suunnittelijana. Martinex on Raisiossa toimiva lahja- ja taloustarvikkeiden, tekstiilien ja leikkikalujen valmistaja ja tukkuliike.

Talvimaa -kuosi oli neljästä Muumikuosista viimeinen, jonka tein Martinexille freelance-suunnittelijana. Sain melko vapaat kädet mutta suunnittelu tapahtui tietenkin Muumi-lisenssin alla ja heidän ohjenuoriaan noudattaen. Kuosin inspiraationa on tietenkin Tove Janssonin seitsemäs Muumikirja Taikatalvi. Mummulta vuonna 1994 saamani Taikatalvi kirja oli kovassa käytössä kuosia tehdessäni ja sen runsas kuvitus ei jättänyt minua kylmäksi. Kirja oli inspiroiva ja idea kinosten peittämästä metsämaisemasta syntyi helposti. Tuohon aikaan en ollut vielä kovinkaan etevä kuosien tekijä, joten kuosin raportti syntyi vanhanaikaisesti läpi piirtämällä, leikkaamalla ja liimaamalla. Loppuviimeistelyn ja väritykset osasin kuitenkin tehdä tietokoneella.

Olen aina rakastanut Muumeja ja Muumien maailmaa ja uskon että se näkyy töissäni tarinallisuutena sekä runsautena. Tätä Muumirakkauttani kuvaa mielestäni hyvin haastattelutilanne Aalto-yliopiston maisterilinjalle hakiessani. Haastattelussa minulta kysyttiin ketä suunnittelijaa ihailen? Vastasin että en inspiroidu ihmisistä vaan Muumeista! Ihme kyllä pääsin tuon vastauksen jälkeen opiskelemaan!?! Ja unelmien täyttymyshän se oli kun pääsin Martinexille suunnittelemaan Muumi -kuoseja.

Alkuperäinen kuosi omilla värityksilläni


Kylmät säät kuulemma jatkuu niin nyt toppahousut jalkaan ja glögit Muumi -mukiin!
Lomaviikko sai arvoisensa päätöksen tädin ja hänen miehensä luona Sipoossa, jossa tarjoiltiin ihana illallinen ja pääsin vielä saunaan. Aamulla paluu takaisin Tukholmaan ja tietenkin esittelemään myös kuuminta talvimuotia suoraan Suomesta..

Aamulla koitan keretä käydä kurkkaamassa Helsinki-Vantaan Muumikaupassa onko Talvimaa -kuosia esillä myös siellä :)


No comments: